Recept

Blåbärssmoothie för morgonglädje

Blåbärssmoothie för morgonglädjeEn näve färska eller frysta blåbär
1 äpple
1/2 acocad
1/2 msk kokosolja
En bit gurka
ca 1 msk färsk ingefära
En nypa vanilj
1 tsk psyllumfrön
En skvätt pressad citron
Någon slags vätska, fyll på till önskad konsistens (kan vara vatten, mandelmjölk, kefir tex)
För den som önskar och tål;  3 msk (t ex Holistic) proteinpulver m vaniljsmak

Mixa tillsammans och njut på balkongen!

Blåbärspaj i njutningens tjänst
4 portDu kan även använda andra bär, tex hallon, rabarber, krusbär, äpplen mm
Ugn 175 grader

Karinas blåbärspaj2 1/2 dl mjöl (Rismjöl eller glutenfritt funkar bra annars ekologiskt vetemjöl)
Knappt 1 dl socker
1/2 tsk bakpulver
150 gr smör
2 msk vatten eller 1 äggula
smör till formen

Fyllning
2 dl blåbär
1/2 dl socker

  1. Blanda mjöl, socker och bakpulver. Smula ned smöret i mjölblandningen.
  2. Häll i vattnet eller äggulan. Arbeta snabbt samman degen. Låt den stå kallt ett par min.
  3. Kavla ut degen till 2 små runda kakor, ca 15 cm i diameter. Lättast att kavla mellan två smörpapper.
  4. Täckbotten och kanter i en smord pajform med den ena kakan. Ställ in den i frysen i ca 10 min. Grädda den sedan i ugn vid 175 grader i ca 8 min.
  5. Fyll pajskalet med bär och strö över socker. Är bären mycket saftiga kan du sikta lite potatismjöl över dem. Lägg över den andra kakan som lock. Gör några snitt i degen så ångan kan dunsta.
  6. Grädda pajen i ugn i ca 20 min. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Karinas vaniljsås

3 äggulor
ca 2 dl socker (efter smak)
3 dl grädde
Vaniljpulver

Vispa äggulorna och sockret till en slät fluffig konsistens.
Vispa grädden med vaniljen.

Blanda äggulesmeten med grädden till en luftig god vaniljsås.

Farmor Linneas maräng och blåbärstårta

Farmors tårta är en ren njutning. Är även god att frysa.

Botten
3 äggulor
1 dl socker
100 g smält margarin
2 dl mjöl (rismjöl går bra för glutenfritt alt ett ekologiskt vetemjöl)
1/2 dl gammaldags ohomogeniserad mjölk
1 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker

Maräng
3 äggvitor
3 dl socker
En liten skvätt ättika

Fyllning
5 dl ekologisk vispgrädde (40%)
Blåbär

Sätt ugnen till 160 grader.
Blanda alla ingredienser till bottensmeten och häll i form med bakplåtspapper.
Vispa äggvitorna hårda och vänd ner sockret i marängsmeten. När smeten är klar stänk lite ättika på den och vänd ner så håller marängen bättre.
Bred marängsmeten över kaksmeten.
Grädda i ugnen i ca 25 min eller tills marängen fått fin färg.
Dela på maräng och botten. Fyll med grädde blandad med blåbär.